Hur sätts odds?

För att kunna spela på odds online, behövs minst sagt en förståelse för hur det fungerar och det är inte så krångligt som man kan tro. Att sätta höga odds är en konst och som spelare kan det vara utmärkt för dig att själv veta hur man sätter odds, detta för att då ge dig möjligheten och förutsättningarna att faktiskt vinna mer på sportsbetting. Vi börjar dock i denna artikel att reda ut vad en bookmaker är och vad som kännetäcknar en bra bookmaker.

Vad är en Bookmaker?

En Bookmaker är en person eller ett företag vars jobb är att räkna ut oddsen på event, man i slips räknartar emot satsningar och betalar ut de eventuella vinsterna. Efterfrågan för detta har ökat drastiskt de senaste åren och det finns ett flertal olika företag som hanterar detta både i butiksform men framförallt online.

Bookmakers blev lagliga år 1960. Bookmakers arbetar mest med större sportevent, men har även funnits under politiska val, kungliga bröllop eller mindre satsningar. Ett sätt de tjänar pengar på detta är att de anpassar oddsen till deras fördel, men det är ett av de mindre sätten att gå med vinst. Oftast fokuserar de på ”marknads makers” där de arbetar ungefär som en statistikkoll och balanserar ut finansiella slutresultat av event. På så sätt tjänar de pengar oavsett resultatet i eventet.

Bookmakerns främsta uppgift är att göra en så kallad ”balanserad bok”. Denna innebär att bookmakers vill få in samma antal satsningar som det finns möjliga slutresultat eller att få totalen av satsningar på varje slutresultat för att reflektera oddsen.

Vad gör en bookmaker till en bra sådan?

Det finns vissa saker som en bra Bookmaker måste kunna erbjuda. Först och främst vill man ha den som har minst marginal, alltså den som tar minst utav den eventuella vinsten. Procentmässigt kan det skilja ganska mycket och vid en större vinst förlorar man mycket pengar om man har valt fel Bookmaker. Det är viktigt att läsa på.

Kundtjänst kanske låter som en av de mindre viktiga sakerna, men en bra kundtjänst kan i slutändan slå allt. Leta efter dem som är öppna 24/7 och som är lätta att kontakta med snabba svar. När man spelar om pengar vill man inte sitta och oroa sig i onödan.

Kanske den viktigaste delen av allt är att veta vem som erbjuder dem bästa oddsen. Det kan vara lätt att fasta bland de största företagen och glömma bort att kolla runt efter vem som erbjuder det bästa. Vad som är bra med att spela online är att man kan ha flera konton hos olika företag och hålla ständig koll på vilka som erbjuder det bästa.

Bookmaker text dataskriven

Sätta odds – högt eller lågt

De odds som olika spelbolag sätter uppstår inte på magisk väg, och teknikens under till trots inte heller genom något avancerat datorprogram som beräknar miljontals variabler för att få fram ”rätt” odds. Beviset för det är ju helt enkelt att olika spelbolag kan vara så oense i bland. Odds sätts av människor, och dessa människor använder sig av väldigt olika metoder. Vad de dock nästan alltid har gemensamt är att de, likt de mest entusiastiska spelarna, följer de ligor de sätter odds för mycket noggrant. Hur de sedan går till väga rent praktiskt varierar. Vissa försöker vara så matematiska som möjligt, och på något sätt räkna fram korrekt odds. Andra går mer på instinkt: de har läst allt om de båda lagen, kan all statistik, och sätter sedan ett odds de tycker känns bra. Och det är ju faktiskt lite som vi spelare gör när vi försöker gissa utgången. Vissa spelare går på känsla, andra på matematik, och egentligen har ingendera metoden visat sig överlägsen än så länge. Båda fungerar tillfredsställande, bara man har tillräcklig koll på läget.

Sedan är det ju också självklart att spelbolag tittar på varandra. Om ett spelbolags odds skiljer sig kraftigt från andras så är ju risken stor att det skett en felbedömning någonstans. Kanske missade den oddssättaren någon viktig nyhet, eller så hade han bara en dålig dag. Oddsen sätts som sagt av riktiga människor, inte maskiner, och misstag är ibland oundvikliga. Om detta är bra eller dåligt kan vi låta vara osagt, men att hitta en säker match med överraskande bra odds är i vilket fall inte något som gör de flesta spelare ledsna. Spelbolagen brukar dock tyvärr vara snabba med att korrigera sådana misstag, men lagt bet ligger och om du hann lägga den i tid så kan du också räkna med riktigt bra utdelning statistiskt sett.

Ett intresse är viktigt

Att oddssättarna är intresserade av de sporter de arbetar med är inget absolut krav, men med tanke på hur mycket tid de ägnar sig åt sport är det oundvikligt att de helt utan intresse ledsnar. För att kunna ägna åtta timmar, eller mer, av varje dag åt att analysera fotboll, titta på fotboll och så vidare krävs nog ett visst fotbollsintresse. För att du själv ska kunna spela på sporten som du valt, är det troligtvis viktigt att du också vet hur det fungerar och vad sporten faktiskt går ut på. Det gör att du själv vidare kan analysera odds och på egen hand vet om en oddssättning är bra eller mindre bra helt enkelt. För att även om experterna kallas just det av en anledning, kan det alltid vara bra att dubbelkolla och själv ha koll helt enkelt. På så sätt undviker du att bli lurad och kan alltid vara på den säkra sidan att det odds du tar del av, är det bästa. Lär dig mer på oddsguide.se!